Angst voor stress

Wow! Onderstaand filmpje is echt de moeite van het kijken waard!

Het is precies de in taal uitgelegde ervaring die ik de afgelopen weken zelf heb doorgemaakt en ontdekt! Iets prachtigs!

https://ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?utm_source=sms&utm_medium=social&utm_campaign=tedspread

Een paar weken geleden mocht ik een praatje houden over de Lichtenberger Methode. Een groot thema daarin was de factor stress op ons systeem en de invloed van de zintuigen op ons stresslevel.. Hoe actiever en verder ontwikkeld de zintuigen, des te lager het stresslevel in ons systeem, daar kwam het in mijn speech op neer. Dit ging vooral over de dagelijkse stress die we ervaren om allerlei kleine en grotere dingen die ons overkomen.

Wat er tegelijkertijd bij mijzelf speelde en wat voor mij toen en nog steeds een groot en zeer fascinerend thema was en is, was het omgaan met enórme stress waarbij tunnelvisie en de vlucht- en vooral freezereflex je zo heftig overvallen dat er van zintuiglijke waarneming nagenoeg geen sprake meer is. Al mn mooie ideeën over de zintuigen; ‘poef!’, opgelost als een uit elkaar gespatte bellenblaasbel. En daar sta je dan voor je publiek voor wie je ieder moment gaat zingen of aan wie je een praatje houdt over oa stress. Verloren ben je en geen zintuig kan je nog redden… Lijkt het..

Ik realiseerde mij, mede dankzij Mark ter Seldam, dat mijn reactie op het feit dat ik stress ervaar al bij voorbaat niet klopt en ook totaal niet overeenkomt met dat wat ik dagelijks in mijn Lichtenberger lessen als pedagoog/“therapeut” overbreng aan de mensen die bij mij komen!

Lesje zelfreflectie houdt je bescheiden…

Mijn reactie op stress is dat het weg moet. Omdat ik weet dat stress kan verminderen door bijv mijn aandacht naar mijn oren te brengen en ze heel diep van binnen te voelen, geeft het me des te meer ongenoegen dat er stress is die ik niet verminderd krijg. Ik raak hiervan eigenlijk in een nog grotere paniek.

Mijn clienten leer ik vaak om naar de stress toe te gaan, met de wetenschap deze te laten verminderen bij ze door het verbinden met hun stress. Verbinden gaat per slot van rekening via de zintuigen; (het grote Lichtenberger thema; de zintuigen). Geheime agenda toch wel, want er is een doel.

Totdat ik een paar weken geleden mn angst en stress ben gaan beschouwen als mijn verfijnde intuïtieve raadgever, als een deel van mijn innerlijke wijsheid, mijn helper.

Ik nam iets wat me stress gaf en hoefde er alleen maar bij te blijven en te speuren waar ik in mijn lijf de stress ervoer om vervolgens bij zowel die fysieke plek van onbehagen te blijven als bij dat wat het gevoel deed groeien. Ik gaf de plek van onbehagen de kans om te groeien en groeien en groeien totdat: een verschuiving. Dat wat ik zag, veranderde in mijn waarneming. Ik versmolt ermee en de angst verdween. Niet omdat dat zo moest maar omdat ik niet meer bang was voor de stress. Ik nodigde deze uit, ik dook er in.

Sindsdien oefen ik. Als ik m voel komen, als mn knieën op slot gaan, als mn middenrif ineen krimpt, pak ik mn kans. Wat zie ik, wat voel ik en verder geen interpretatie, geen gegraaf naar mijn verleden, geen oordeel, geen ingrijpen, alleen voelen. Fysiek voelen. Dit is allang in de Lichtenberger lijn, maar voor mij nieuw dat ik geen verborgen agenda meer heb rondom angst en stress. Het hoeft niet meer weg, ik luister er naar, het voelt als spelen. De prachtige dingen die zich ondertussen ontvouwen of manifesteren, beschouw ik als bonus. Er staat niets op de agenda.

Het mooie is dat ik dit zo duidelijk heb mogen ervaren bij iemand die ik zelf les gaf in de Lichtenberger Methode en dus ook hierin, maar die mij een grote wederdienst bewees door mij dit op zijn eigen zachtaardige en open manier voor te spiegelen. (Dank je wel Mark!)

Onderstaand verhaal had ik een tijd geleden opgeslagen om eens een keertje te bekijken. Dat keertje werd nu en ik kan het iedereen zeer aanbevelen! Er worden verrassende dingen verteld.

https://ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?utm_source=sms&utm_medium=social&utm_campaign=tedspread

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s